Waarom spiertesten

In dialoog met je onderbewuste

Waarom spiertesten 

Door middel van spiertesten kan je eigen lichaam je veel vertellen over wat werkelijk belangrijk voor je is. Wat je eigen diepere waarheid en weten is.

Het is een middel om tot helder en eerlijk met jezelf te communiceren. Door gebruik te maken van de spiertest zal alleen wat belangrijk en goed voor jou is – op dit moment – zich aandienen. Daardoor is het mogelijk om tot verrassende en nieuwe inzichten te komen. Met antwoorden die van jezelf en niet van een ander komen.

Samen kunnen we op zoek gaan naar hetgeen er (soms diep) binnen in je leeft en wat op dat moment gezien wil worden.

Het is een respectvolle methode: de spiertest geeft jouw grenzen aan. Ook welke methode bij jou dan het meest geschikt is en het beste aansluit om verder te komen in de groei en bewustwording die je zoekt.

Zo kunnen we samen het onbewuste bewust maken, je eigen innerlijke kracht aanspreken en op gaan ruimen wat je in de weg zit. [www.centrumcelestien.nl]

Er is spiertesten en er is spier testen. Is er dan verschil? Je kunt spieren testen om de functionaliteit van de spier danwel spiergroep te bepalen. Heeft de spier of spiergroep wel genoeg kracht of reikwijdte?

Maar je kunt ook spiertesten om de kwaliteit van de spiertest te onderkennen. Je test dan de spier op de “ideomotor respons”, op kwaliteit van prikkelgeleiding.

De ideo-motorische respons (of “ideo-motorische reflex”) [afgekort: IMR] is een begrip in hypnose en psychologisch onderzoek. Het is afgeleid van de termen “ideo” (idee, of mentale representatie) en ‘motor’ (gespierde actie). Het verwijst naar het proces waarbij een gedachte of een mentaal beeld een schijnbaar “reflexieve” of automatische gespierde reactie, vaak minuscule verandering, geeft en mogelijk buiten het bewustzijn van het onderwerp. [http://en.wikipedia.org/wiki/Ideo_motor_response]

De spiertest is relatief eenvoudig uit te voeren.

  1. Breng je de spier in maximaal verkorte toestand door het ledemaat in de juiste positie te plaatsen.
  2. Beweeg het ledemaat zo dat de spier moet bewegen van maximaal verkorte toestand naar de verlengde toestand.
  3. Voel of je weerstand voelt of niet! (“Sterk” is weerstand, “zwak” is geen weerstand).

Vergis je niet in de eenvoud, want er zijn meer variaties mogelijk.

De spiertest geeft jouw grenzen aan

Als je de spiertest ondergaat, merk je dat je niets hoeft te doen om te voelen of je de spiertest “zwak” test, of “sterk”. Als eerste begin je te experimenteren met denken aan een emotie, of een herinnering waar al dan niet een emotie aangekoppeld is. Veelal is de associatie: “zwak” is geladen emotie, “sterk” is emotie zonder nare betekenis. Alweer geldt hier: in beginsel.

Zie je hoe de spiertest als “ideomotor respons” gebruikt kan worden?! Zie je de mogelijkheden om uit te vinden wat je “zwak” maakt, uit “balans” brengt.

De kracht van Toegepaste/Gespecialiseerde Kinesiologie is het als zodanig gebruik maken van de spiertest én het aanbieden van correcties, opdat de spiertest in plaats van “zwak” “sterk” gaat testen. Dit betekent namelijk dat het lichaam (onderbewuste) een verandering in energiepatroon aangeeft door een veranderde spiertestindicatie. Dit kan betekenen dat het lichaam in “balans” is gebracht en de lading van de emotie is afgehaald.

Je lichaam liegt niet

Wat je voelt, voel je! De spiertest is dus hét mechanisme om met je onderbewuste in contact te komen.Maar daar blijft het niet bij het geeft ook werkelijk indicatie van de prikkelgeleiding in de vorm van stroming in acupunctuur meridianen.

In Touch for Health is de combinatie Spier – Meridiaan een basisgegeven. Zo is de Latissimus dorsi (Brede rugspier) gekoppeld aan de Milt-Pancreas meridiaan en de Subscapularis (onderschouderbladspier) aan de Hart-meridiaan.

Wil dat nu zeggen dat je problemen hebt met je milt-pancreas als je brede rugspier zwak test? Nee, maar als het probleem zich te lang voordoet dan kan het wel gebeuren. Veelal is er een niet goed doorstromen van de meridiaan of een emotie gekoppeld aan die meridiaan eerder een probleem.

Al met al betekent het dat je als spiertester moet leren om de informatie – die het lichaam via de spiertest geeft – in combinatie met de vraagstelling uitstekend te interpreteren. Want je lichaam liegt niet!

Het begon met Touch for Health

Touch for Health was – de eerste telg van Applied Kinesiology (chiropractie) – ontwikkeld als EHBO-methode voor de non-professional. Mijn spiertestervaring begon met de cursus Touch for Health in “De Hof van Axen, Drenthe”, Nederland. Het is en blijft óók voor de nieuweling de beste insteek om een gevoel te krijgen voor Gespecialiseerde Kinesiologie. Mocht jij ook de ervaring rijker willen worden van de “kunst van het spiertesten”, dan is mijn advies: Begin met Touch for Health I en ontdek of het vuur van het spiertesten ook bij jou ontvlamt. (Net zoals het jaren geleden bij mij het geval was!)

Wonend in Apeldoorn, werk ik van huis uit. Maar op afspraak kom ik net zo gemakkelijk op thuisbezoek.

Huib Salomons
Practitioner Gepecialiseerde Kinesiologie

Views – 1116

Leave a Reply